Yogans fördelar

En anledning till varför yogan har blivit så populär som den faktiskt är har att göra med alla dess fördelar. Yoga har en hel del positiva hälsoeffekter och här kommer du att få veta mer om de stora fördelarna med denna avslappnande tränings- och meditationsform.

Stressreducerande

Det är inte någon slump att yoga många gånger rekommenderas till människor som har problem med stress. Det är för att när vi anstränger vår fysiska kropp släpper den fri endorfiner vilket är ett hormon som gör att vi mår bra. Ett annat ämne som kroppen släpper i samband med fysisk träning är adrenalin. Yoga hjälper dig att minska stressnivån och kortisol vilket är ett ämne som kan påverka våra muskler, hjärta och immunförsvar negativt. Många som tränar yoga upplever att deras stressnivå har gått ner rejält efter att deras pass är över.

Motverkar psykisk ohälsa

Förutom att yoga kan hjälpa till att reducera din stress kan yoga också motverka andra former av psykisk ohälsa. Om du lider av ångest, oro eller depression kan yoga faktiskt hjälpa dig att må bättre. Eftersom att yoga är en träningsform som både fokuserar på kropp och knopp kan den motverka din psykiska ohälsa. Inom yoga pratar man ofta om att vara i nuet vilket är en viktig del för att du ska må bra och inte tänka på andra saker.

Stärker kroppen

Att träna yoga stärker din kropp på flera olika sätt. Du kan till exempel stärka kroppens muskler när du gör olika övningar i olika ställningar. Förutom att yogan kan göra att du känner dig starkare i kroppen kan yoga även hjälpa dig att få ett starkare och friskare hjärta.

Motverkar smärta

En annan sak som yoga kan hjälpa dig med är att motverka smärta. Eftersom att yoga innehåller både fysisk träning, stretch, meditation och fokus på andningen kan yoga motverka smärta. Om du till exempel har problem med ryggen, axlarna, nacken eller lider av migrän kan det vara värt att testa på yoga för att motverka din smärta.

Bättre sömn

Som vi nämnt tidigare i det här inlägget kan yoga hjälpa dig att minska dina stressnivåer och få dig att må bättre. En annan positiv effekt som yogan har är att det kan få dig att somna lättare att sova bättre.