Yoga

Yoga är en träningsform som främjar både kropp och knopp. Från början kommer yogan från Indien men allt eftersom träningsformen spridit sig har den tagit sig vidare ut i världen och till Sverige. I det här inlägget kommer vi att fördjupa oss i yogan för att du ska få en bra överblick på vad yoga är för något och dess historia.

Vad är yoga?

Innan vi går in på yogans långa historia kan det vara bra om du har koll på vad yoga är för något. I Indien är ordet yoga ett samlingsbegrepp som beskriver en sorts indisk filosofi, religion och psykologi. Men i västvärlden kopplar de allra flesta ordet yoga till en sorts relativt stillasittande träningsform. I yoga använder man kroppen i olika ställningar vilket kallas för asana och är en metod för både fysisk och psykisk träning.

Ordet yoga betyder ungefär harmoni, förening och helhet vilket är den känsla många yogautövare upplever efter ett härligt yogapass.

Yogans historia

Nu när du har lite bättre koll på vad yoga är för något är det dags att vi dyker in i dess historia.

Yoga är en väldigt gammal tradition och träningsform som är minst 5000 år gammalt. Eftersom att yogan är så pass gammal som den är, är det svårt att veta exakt när, hur och varför dem uppkom. Det vi med stor sannolikhet vet är att yogan uppkom av indisk filosofi och kultur. Första gången vi finner en beskrivning av yoga i skrift är från omkring år 400 då man fann texten yoga sutra som beskriver en del yogaövningar och ställningar som än idag ingår i yoga.

Yogan var länge en träningsform som till stora delar utövades i dess hemland Indien. Men allt eftersom att människor började resa mer till Asien och Indien var det många västerlänningar som föll för yoga och tog med sig yogan till västvärlden. Detta var omkring mitten av 1800-talet. I slutet på 1800-talet spreds yogan ännu mer när instruktören Swami Vivekananda reste runt i Europa och lärde ut yoga.

Yogan i nutid

I samband med att folk fick ett intresse av att vara mer hälsosamma på 1980-talet fick yogan ett uppsving. Idag är yoga en vanlig träningsform och det finns en yogastudio på nästan varenda ort runt om i hela Sverige.

En sak som är typisk för vår tid är att vi kan utöva yoga i vårt hem. Med hjälp av videoinstruktioner på internet har vi numera möjligheten att träna yoga vart vi vill. Idag finns det yogaformer för alla smaker. Det finns yoga för de som vill anstränga och träna kroppen rejält, och det finns yogaformer för de som vill främja sitt psykiska välmående samtidigt som de får en bra motion.