Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Vitlök har en central roll inom den ayurvediska medicinen, och kan användas i såväl förebyggande syfte som vid behandling av ett stort antal sjukdomar.

[GARD align=”center”]

Vitlök skyddar kroppen mot farliga bakterier, virus och andra mikroorganismer. Den minskar risken att drabbas av cancer, sänker boldtrycket, och bidrar till en frisk och sund kropp.

Vitlök mot infektioner etc.

Vitlöksklyftor används för behandling av infektioner, problem med matsmälningen, samt svampinfektioner. Vitlök kan med fördel användas som ett komplement till exempelvis penicillin vid behandling av vissa infektionssjukdomar, och regelbunden konsumtion hindrar återkommande svampinfektioner i underlivet.

På grund av dess bakteriostatiska och bakteriedödande egenskaper används vitlök som desinfektionsmedel. Under första och andra världskrigen användes vitlök som ett antiseptiskt medel mot kallbrand.

Munvatten som innehåller små mängder vitlök påvisar god antimikrobiell aktivitet, men alternativa behandlingsmetoder kan dock vara att föredra med tanke på att den har ett distinkt svavelaktig innehåll som kan medföra dålig andedräkt.

Vitlök mot vitaminbrist

Vitlök har visat sig öka absorptionen av tiamin i blodet (B-vitamin), och skyddar oss därmed från att bli insjuknade i beriberi. På grund av dess höga halt av C-vitamin är vitlök förhindrar den även skörbjugg.

Vitlök mot högt blodtryck

Vitlöksextrakt används även som ett alternativ till blodtryckssänkande mediciner för att sänka det systoliskt blodtryck. Ett stort antal publikationer har visat på att vitlök stöder det kardiovaskulära systemet, och kan sänka halten av kolesterol och triglycerider i blodet, hämma bildningen av blodplättar, ge långsammare blodkoagulation, och minska risken för bildning av blodproppar.

Vitlök mot cancer

Regelbundet intag av vitlök kan minska risken att drabbas av cancer i mage, tjocktarm och prostata, eftersom vitlöken minskar bildningen av cancerframkallande ämnen i kroppen.

Vitlök för viktminskning

Vitlök medför en mättnadskänsla genom att ge hjärnan signaler om mättnad, vilket leder till ett lägre intag av kalorier. Dessutom ökar vitlök kroppens ämnesomsättning genom att den frigör adrenalin i blodet. Kombinationen av mättnadskänsla med lägre kaloriintag och ökad ämnesomsättning med ökad kaloriförbränning, leder till att vitlök kan användas som ett viktigt komplement till motion och kost vid planerad viktnedgång.