Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Shirodhara är en ayurvedisk behandling där vätska försiktigt hälls över pannan, närmare bestämt på den punkt som ibland nämns ” det tredje ögat ”.

Shirodhara används för att behandla bl.a. psykiska spänningar, kronisk huvudvärk och sömnlöshet, där växtbaserade oljor, medicinsk mjölk och dekokter hälls i en mjuk ström över pannan. Shirodhara utvecklades av vaidyas (indiska ayurvedaläkare) i Kerala, Indien, som en reparativ behandling och är ett av de steg som ingår i Panchakarma. Namnet kommer från sanskrit orden shiras (huvud) och dhara (flöde). Vätskor som används i shirodhara är olika beroende på vad som  ska behandlas, men kan vara olja, mjölk, kärnmjölk, kokos-vatten, eller vanligt vatten.

Shirodhara har använts för att behandla en rad olika tillstånd, inklusive ögonsjukdomar, bihåleinflammation , allergisk rinit , grånande hår, neurologiska störningar, minnesförlust, sömnlöshet , hörselnedsättning, tinnitus , yrsel, och vissa typer av hudsjukdomar som psoriasis . Det används också på spa för sina avslappnande egenskaper. Specialiserade former av Shirodhara kallas även för thyladhara, ksheeradhara, thakradhara och jaladhara.

Ayurvedisk behandling – shirodhara

[GARD align=”center”]

 Foto: Kerala turism/flickr