Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Senap kan användas till mycket och såväl blad, stam som grenar används inom den indiska köket. Senap används som krydda men är även mycket näringsrik i sig. Förutom inom matlagningen används senap inom ayurveda för att mjuka upp torr hud, förbättra blodcirkulationen, musklernas funktion och hudens textur.

Den fungerar som ett starkt stimuli och används vid förstoppning och andra magproblem. Ett regelbundet intag av senapsolja hjälper till att förbättra matsmältningen, förbättra tarmens funktion och är därmed även förebyggande mot problem med magen. Eftersom den är aptitretande ordineras den till personer som är i behov av att gå upp i vikt.

Dess antibakteriella egenskaper gör den lämplig att använda vid infektionen i mag-tarmkanalen och i urinvägarna, och senapen används även inom ayurvedan för att behandla svampinfektioner. Senapsolja används tillsammans med salt som tandkräm med anti-bakteriella egenskaper, och till att behandla inflammation från insektsbett.  Slutligen används senapsolja inom  ayurvediska massage-behandlingar.

[GARD]