Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Några goda ayurveda- recept på mat anpassad för Pitta, Vata och Kapha.

MAT FÖR KAPHA

DAHL (INDISK LINSGRYTA)

Dahl - indisk linsgryta

Ingredienser:
3½ dl gröna linser
2 msk olivolja
2 pressade vitlökssklyftor
1 hackad gul lök
1 grön paprika
1 tsk salt
2½ dl kokos
1 tsk ingefära
1 tsk gurkmeja
1 tsk kanel
1 tsk mald koriander
1 tsk svartpeppar
Saft av 1 citron
2 syrliga äpplen (ex Granny Smith)
2 tsk Cayennepeppar
3 msk vatten

Tillagning:

  1. Koka de gröna linserna i cirka 30 minuter eller till dess de blivit mjuka. Koka på svag värme.
  2. Hetta samtidigt upp olivolja i en panna och låt kryddorna fräsa ensamma under ett par sekunder.
  3. Tillsätt därefter hackad lök och vitlök, och låt fräsa ett par minuter.
  4. Tillsätt paprika, kokos, pressad citron och cayennepeppar.
  5. Sänk värmen, tillsätt vatten och låt koka 10-15 minuter. Skala och tärna äpplena . Tillsätt och koka ytterliggare 8-10 minuter.
  6. Tillsätt linserna (utan eventuellt kvarvarande vatten) med resten. Låt stå på låg värme under 5 minuter.
  7. Servera med quinoa och äppelchutney (se recept nedan).

[GARD]

Boktips: sex bra böcker om ayurveda >>>

ÄPPELCHUTNEY

Äppchutney

Ingredienser:
Appelchutney
5 äpplen
2 msk olivolja
4 hela nejlikor
2 lagerblad
1 tsk chili
1 kanelstång
1 finhackad gul lök
2-3 vitlöksklyftor
4 dl äppeljuice

Tillagning:

  1. Tärna äpplena.
  2. Fräs kryddorna i oljan.
  3. Tillsätt äpple, vitlök och lök.
  4. Tillsätt 3 dl äppeljuice och låt koka i 1-1,5 timme på medelhög värme.
  5. Fyll successivt på med resten av äppeljuicen för att undvika torrkokning.

Boktips: sex bra böcker om ayurveda >>>

MAT FÖR VATA

PALAK PANEER (INDISK SPENATGRYTA)

Palak paner

Ingredienser:
750 g spenat
3 msk smör
300 g paneer
4 vitlöksklyftor
4 cm färsk ingefära
3 chilifrukter
1 ½ tsk garam masala
1 krm riven muskot
1 ½ dl vispgrädde
1 ½ dl färsk koriander
1 tsk salt

Tillagning:

  1. Koka spenaten på svag värme med så lite vatten som möjligt till dess att den börjar mjukna och ställ åt sidan.
  2. Stek tärnad paneerost med smör gyllenbrunt och ta upp osten.
  3. Stek hackad chili, riven ingefära och krossad vitlök i 1 minut under omrörning.
  4. Tillsätt spenat med spad och låt sjuda i 10 minuter.
  5. Tillsätt gramsala, muskot och den stekta pannerosten .
  6. Låt sjuda i ytterliggare 10 minuter .
  7. Tillsätt hackad koriander, vispgrädde och salt.
  8. Låt sjuda i ytterliggare 5 minuter.
  9. Servera med basmatris och tomatklyftor.

Boktips: sex bra böcker om ayurveda >>>

[GARD]

MAT FÖR PITTA

DAHL (INDISK BÖNGRYTA)

Dahl

Ingredienser:
4 dl vatten
Olivolja till stekning
2 dl kokta mungbönor
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk riven ingefära
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald svartpeppar

Tillagning:

  1. Hetta upp olja och fräs vitlök, ingefära, spiskummin och svartpeppar i 1 min.
  2. Blanda ner de kokta bönorna och häll på vattnet.
  3. Låt sjuda i cirka 20 min.
  4. Servera med basmatris och raita (se recept nedan).Boktips: sex bra böcker om ayurveda >>>

RAITA (INDISK YOGHURTSÅS)

raita

Ingredienser:
5 dl mild yoghurt
1/2 gurka
1/2 kruka färsk korriander
3 tsk myntablad
1 tsk malen svartpeppar
1 krm malen spiskummin
1 krm paprikapulver

Tillagning:

  1. Vispa yoghurten fluffig.
  2. Skär och tillsätt gurka i stänger (cirka 2 cm).
  3. Tillsätt hackad korriander och övriga kryddor.
  4. Blanda och låt stå kallt till servering.

Boktips: sex bra böcker om ayurveda >>>

Foto (ovan och ned): , Nosha (flickr), Clara S (flickr), Ernesto Andrade (flickr), Luca Nebuloni (flicker),  Xinci Rao (flickr), och Miss Kerala (wikimedia).