Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Hos Pitta är eld det dominerande elementet. För att balansera Pitta bör Pitta-personer välja sval mat som är söt, kärv, besk och lättkryddad, i synnerhet under de varma månaderna när Pitta är särskilt framträdande.  

Ät vegetarisk mat
Ät mindre kött och mer grönsaker, ris, linser och bönor eftersom vegitarisk mat är den bästa för Pitta. Om man äter kött bör nötkött, fläskkött och annat rött kött ersättas med kyckling eller sötvattensfisk.

Välj svalkande mat
För Pitta-personer rekommenderas uppfriskande sval mat som exempelvis sallader, medan  ångande varm mat bör undvikas. Under varma sommardagar kan man gärna festa på glass och andra kylda efterrätter.

[GARD]

Vatta, Pitta eller Kapha? Här är svaret! >>

Undvik sur mat och dryck
Undik sura livsmedel som inlagd pressgurka, gräddfil och sur yoghurt, men mild yoghurt kan med fördel förtäras. Ersätt vinäger i salladsdressing med citronsaft. Dryck med mycket syra, som exempelvis kaffe, kan med fördel ersättas av lugnande örtter med mynta eller lakritsrot. Undvik alkohol och fermenterade livsmedel.

Undvik fet mat
Mjölk och keso kan användas med måtta, men minska konsumtionen av fet mat med mycket smör och olja. I synnerhet bör man undvika friterad och stekt mat.

 

Goda recept anpassade efter Pitta>>

Undvik salt och kryddstark mat
Var försiktig med kryddor, och salt. Av kryddor som används rekommenderas  svartpeppar, koriander och kardemumma.

Var försiktig med snabbmat
Tänk på att snabbmat ofta är fet, salt, sur och stark och därmed olämplig för Pitta-personer. Rekommenderad snabbmat är lättkryddad japansk och kinesisk mat.

Ät med måtta
Var noga med  att inte äta för mycket eftersom begränsade portioner krävs för att balansera Pitta. Personer med Pitta har en effektiv matsmältning och klarar  i allmänhet av att äta det mesta, men försök att lägga huvudmålet mitt på dagen då både solen, Pitta och matsmältningsförmågan är optimal.

[GARD]

OBS! Ovan är endast allmänna kostråd för Pitta-personer. Individuella kostråd fås endast efter konsultation av ayurvedaläkare eller ayurvedisk hälsorådgivare.

Ayurveda – kost för Vata-personer
Ayurveda – kost för Kapha-personer
Goda recept för Vata, Pitta, och Kapha

Foto: MarcusObal /wikimedia