Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Enligt ayurveda finns det marma-punkter (sanskrit: det mystiska, dolda eller hemliga) över hela den mänskliga kroppen. 

[GARD align=”left”]

Kalarier, mästare i indisk kampsport,  kände till vilka marma-punkter som orsakar smärta och dödsfall, men även att de kunde bota skador om de stimulerades på  rätt sätt. Precis som en skadad marma-punkt kan leda till allvarlig sjukdom, kan man med marma-terapi stimulera kroppen till att bli frisk.

Marma-punkterna fungerar som kontrollpunkter där prana kan komma in och riktas. Genom att stimulera en enskild marma- punkt kan en enskild kroppsdel eller organ läkas. Vid marma möts väsentliga system som nerver, och blodådror, ben och nerver eller muskler, ligament och leder. Här är energin koncentrerad  och doschorna vata, pitta och kapha möts. Totalt finns det 107 marma punkter och de viktigaste finner man i pannan, hjätat och nedanför naveln.

Om marma-punkterna sakta stimuleras är de läkande och tillför kroppen energi. Denna energi, Prana, är livskraften som håller oss vid liv. Prana flödar kontinuerligt i vår kropp genom energikanaler, Nadis. Om energiflödet fastnar på grund av exempelvis gifter, emotionell stress, dålig kost, sömnbrist och stigande ålder skadas vår hälsa och vi blir sjuka.

Marma-terapi liknar terapeutiska behandlingar som akupunktur, akupressur och zonterapi. Med massage av marma-punkter uppnås välgörande effekter på oro och spänningar, kronisk trötthet, artrit, försämrat immunförsvar och hudproblem. Med marma-terapi behandlas även exempelvis  förstoppning och andra problem som orsakats av skadade marma-punkter.

[GARD align=”left”]

– Eteriska oljor

Exempelvis smörjelse  av det  ”tredje ögat” (mitt emellan ögonbrynen) med sandelträolja, och behandla luftvägssjukdomar med eukalyptusolja.

Följande oljor rekommenderas för respektive kroppstyp/doscha:

  • Vata – för vata rekommenderas lugnande oljor som sesamolja, olivolja, mandelolja, ricinolja, amlaolja och balaolja.
  • Pitta – för pitta rekommenderas kylande oljor som kokosnötsolja, sandelträlja, mandelolja samt solrosolja.
  • Kapha – för kapha rekommenderas heta oljor som sesamolja, tistelolja, senapsolja och majsolja. 

– Vibration

Exempelvis stimulering av sköldkörtelns marma med en stämgaffel för dämpa ämnesomsättningen.

– Kristaller och Stenar

Placering av kristaller och stenar på marma-punkter för att förstärka prana-flödet i kroppen.

Rekommenderad ayurvedisk litteratur >>>

Foto: SchuminWeb /wikimedia