Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Hos Kapha är luft det dominerande elementet. För att balansera Kapha bör Kapha-personer undvika kall mat och dryck,  samt äta mindre av söt, sur och salt mat. Istället bör  lätta och torra livsmedel med kryddstark mat väljas, i synnerhet under vintermånaderna när Kapha är särskilt framträdande.

[GARD]

Ät vegetarisk mat
För Kapha-personer rekommenderas till frukost exempelvis kryddad äppeljuice, bovetepannkakor, eller varm chokladdryck gjord på lättmjölk, honung och kakao. Undvik kall mjölk med flingor, bullar och kakor, kall juice  eller mjölk.

 

Till lunch och middag rekommenderas vegetarisk mat av:

  • Grönsaker: sparris, alla typer av gröna grönsaker, gröna bönor, squash, kronärtskocka, selleri, brysselkål, broccoli, blomkål, rödbetor, kålrabbi, rädisor,  och kål.
  • Frukt: aprikoser, katrinplommon, persikor, päron, körsbär, bär, äpplen, citroner, limefrukter, granatäpplen, torkade fikon och russin.
  • Linser/bönor: mungbönor, röda eller bruna linser, lima bönor och svarta bönor.
  • Ceralier: bovete, quinoa, hirs, mathavre och basmatris.
  • Olja: små mängder av olivolja.
  • Frön: Solrosfrön och pumpafrön
  • Färska örter: koriander, persilja, basilika, mynta, oregano, timjan och salvia.
  • Kryddor: gurkmeja, spiskummin, kardemumma, koriander, fänkål, torkad ingefära, kanel, svartpeppar,  mynta, saffran, dill, limeskal, muskot, cayennepeppar, bockhornsklöver, senapsfrö, oregano, mejram, timjan, rosmarin, paprika, muskotblomma, och kryddnejlika

Undvik snabbmat som korv och hamburgare eftersom den är tung, salt och fet.
Goda recept anpassade efter Kapha >>

Välj varm mat och dryck
Kapha-personer bör äta varm och lätt mat framför kall och tung mat. Inled dagen med en dryck av honung, hett vatten, citronsaft och ingefära. Ett annat tips är att ta ett glas varmt vatten istället för isvatten.

Torr tillagning
Torra tillagningsmetoder, som bakning, grillning och sautering, är att föredra framför fuktiga tillagningsmetoder såsom kokning. Tänk på att vid kokning ska minimalt med vatten användas.

Kryddstark mat
För Kapha-personer är kryddig mat,  som exempelvis mexikansk eller indisk mat,  att föredra – i synnerhet på vintern när Kapha är särskilt stark.

Undvik salt mat
Tänk på att använda så lite salt som möjligt vid matlagningen.

Undvik söt mat och dryck
För Kapha-personer är det viktigt att man äter så lite söt mat som möjligt. Om man måste ha något sött, ta honung istället men inte mer än en sked om dagen.

Undvik mejeriprodukter och fet mat
Undvik friterad mat och feta mejeriprodukter som smör och ost. Välj lättmjölk framför standardmjölk. Använd oljor endast i små mängder. Undvik milkshakes och andra frysta desserter.

Huvudmålet mitt på dagen
Lätta måltider är att föredra. Låt den största måltiden vara mitt på dagen och ät bara en mindre måltid på kvällen.  Frukosten kan hoppas över.  Om du hoppar över en måltid kan du ersätta den med en sked honung i varmt vatten

Ät inte för mycket
Slutligen, ät små portioner och var uppmärksam på att du inte äter för mycket.

Boktips: sex bra böcker om ayurveda >>

[GARD]

OBS! Ovan är endast allmänna kostråd för Kapha-personer. Individuella kostråd fås endast efter konsultation av ayurvedaläkare eller ayurvedisk hälsorådgivare.

Ayurveda – kost för Pitta-personer
Ayurveda – kost för Vata-personer
Goda recept för Vata, Pitta, och Kapha

Foto: JJ Harrison /wikimedia