Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Ghee är skirat smör med ursprung i Sydasien (Indien , Bangladesh , Nepal och Pakistan) och är en väsentlig ingrediens i många ayurvediska mediciner och maträtter.

Om den förvaras i en lufttät behållare har den lång hållbarhet, och den behöver ingen förvaras kallt. Smak, färg och konsistens påverkas av varifrån mjölken från smöret kommer, och hur långe man valt att tillreda den.

Recept på ghee

  • Smält äkta smör i en kastrull på medelvärme.
  • När smöret bildat ett vit skum på toppen och börjar sjuda, rör om då och då tills skummet långsamt minskat och färgen ändrats till ljusgul.
  • Sänk nu till låg värme tills smöret fått en gyllenbrun färg. Smöret har nu skiftat, med ett sediment i botten och ghee ovanpå, som är klar, gyllene och doftande.
  • Filtrera och låt den svalna.

Ghee – dess religiösa betydelse

I det ayurvediska/hinduiska köket tillagas ghee alltid av komjölk, eftersom kon inom hinduismen anses vara särskilt helig. Ghee har även i tusentals år använts som offergåva när  hinduiska gudar tillbeds. Tillsammans med socker, honung, mjölk och dahi (ostmassa) används ghee för att tillbe Krishna och Shiva. Den är även vanligt förekommande vid bröllop, begravningar och andra religiösa ceremonier.

Ghee i det indiska köket

Ghee används ofta i det indiska köket. I många delar av Indien och Pakistan, särskilt i Punjab, Haryana, Gujarat, Maharashtra, Bengal, och Orissa, serveras ghee med eller till ris. I Rajasthan är äts ghee med baati (traditionell indisk kaka) . I Gujarat serveras ghee med kichdi, som är välsmakande kvällsmåltid med gult ris curry, ris och yoghurtsås. Ghee används också i indiska sötsaker som mysore pak, halva och laddu. Inom det punjabiska köket används stora mängder ghee  traditionellt i de parathas, dahlis och curryrätter, ofta som ersättning för vegetariska oljor. Ghee är ett idealisk fett att använda vid frittering p.g.a. dess höga kokpunkt (250 ° C).

[GARD align=”center”]

Ghee – andvändning inom ayurveda

Ghee är den viktigaste ingrediensen i många ayurvediska läkemedel. Precis som allt skirat smör består ghee nästan uteslutande av enkelmättat fett. Forskning har visat att ghee hjälper till att minska det ”onda” LDL-kolesterolet, eftersom den stiumelerar en ökad utsöndring av lipider från gallan. Dessutom stimulerar den matsmältningen genom ökad produktion av magsyra. Inom ayurveda används därför ghee till att behandla ohälsa såsom förstoppning och magsår. [GARD align=”center”]

Foto: Rainer Zenz/wikimedia