Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Currybladet är vackert, nyttigt och har kraftfull god smak. Dessutom har det en underbar doft och är en väsentlig ingrediens i de flesta indiska curryrätter.

[GARD align=”left”]

De starkt aromatiska bladen plockas från curryträdet, som har en mörk grå bark med ett tätt mörkgrönt bladverk. Trädet blir upp till 6 meter högt och har en stam på fyra decimeters okrets. Det är en lövfällande växt, fylld med vita väldoftande blommor. Curry-trädet odlas i såväl gårdar som i plantager och påträffas över hela Indien. Det odlas huvudsakligen för sina aromatiska löv, men dess rötter och bark används även inom den azurvediska medicinen.

Curry-trädes olika beståndsdelar används inom ayurvedan som magmedicin, bot mot inävlsmask, för att stilla feber, kyla kroppen, reta aptiten, bota förstoppning, och som en  anti-inflammatorisk och antiseptisk tonic. Bladet används i södra Indien som ett naturligt aromämne i olika curryrätter. Dess flyktiga olja används även till att parfymera tvål. Cyrryblad är rika på antioxidanter med anti-bakteriella anti-inflammatoriska egenskaper.

Beredningar av Curryblad är också användbara för att lindra sveda, värk, samt lindra klåda i huden och  kurera variga sår. Den ävens även som botemedel mot anorexia, kolik och gasbildningar. Avkok anses vara mycket effektiv mot diarré, dysenteri och illamående. En blandning av curryblad och färsk gurkmeja används flitigt vid allergier och astma. Olja framställd av curryblad används även för att förhindra vita hårstrån och främja hårväxt.

 

 

foto: Muhammad Mahdi Karim/ wikipedia