Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Citron och lime har använts av människan i tusentals år och har  ett stort antal användningsområden. Den är rik på kalium, natrium, järn, magnesium, kalcium, fosfor, karoten, C-vitamin.

Citron i dryck

En gott och nyttigt alternativ till kaffe är en kopp varmt vatten med pressad citron. Citron är en naturlig törstsläckare som är rik på C-vitamin och kan därmed användas till att förebygga och bota skörbjugg.

Dess syrliga smak stimulerar aptiten och förbättrar matsmältningen, samtidigt som den är naturligt laxerande. Den minskar även galla och används för att minska illamående och kräkningar. Citronsaft används tillsammans med honung för att motverka hosta. Den har även nyttig för hjärtat.  Saften används även för att bota dålig andedräkt.

citron - ayurvedisk medicinCitron i hudsalva

Citron har en kylande, energigivande och uppiggande effekt och används för att minska muskelspänningar vid massage. Den är bakteriedödande och används vid behandling av öppna sår. Den används som ett naturligt insektsmedel och kan därmed användas för att förebygga malaria och andra insektsspridande sjukdomar.

Citron används även i skönhetsmedel för en renare hud och mindre problem med acne.  Dessutom används den för att upplösa celuliter.

[GARD align=”center”]

Citron i schampoo

Citron används som schampo för att ge hår och hårbotten förbättrad glans och volym.