Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

2010 dömdes en ayurvedaläkare i Borås, mot sitt nekande, till 2,5 års fängelse för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. Ayurvedaläkaren lyckades med sina kvacksalverier genom att  lura svårt sjuka personer att de, med diverse dyra behandlingar, kunde bli botade.

[GARD align=”center”]

Kvacksalvaren ordinerade ayurvediska behandlingar till parkinson-drabbade personer, cancerpatienter och personer med hjärtfel. Förutom fängelse dömdes mannen att betala nästan en miljon kronor i skadestånd till lurade patienterna.

 Ayurvediska örter från Himalaya

Den ayurvediska behandlingen bestod dels av ayurvediska preparat, besående av vitkål, örter som påstods komma från Himalaya, soppor och diverse oljor.

 Dr – ”inte en förkortning för doktor”

Ayurvedaläkaren försökte påstod dock att han aldrig utgett sig för att vara en läkare i västerländsk medicin, och att bokstäverna ”dr” i hans e-post-adress endast var en förkortning på hans förnamn. Han påstod dessutom att han aldrig hade sagt till sina patienter att han kunde bota sjukdomar med sina ayurvediska behandlingar. Kvacksalvaren påstod att han endast, med sin ayurvediska utbildning, kunde hjälpa sina svårt sjuka patienter med information om bättre hälsa, och lindra deras fysiska besvär.

 Särskilt hänsynslöst att lura svårt sjuka

Hovrätten såg särskilt allvarligt på brotten eftersom ayurvedaläkaren bedragit svårt sjuka personer som i ren desperation sökta en sista hjälp mot sina svåra sjukdomar. Det fanns ett tydligt mönster i mannens kvacksalveri när det gäller hans behandlingar. Till synes friska personer som sökt upp kvacksalvaren för att få hjälp med sina problem lurades att tro att de drabbats av allvarliga sjukdomar, och personer med mycket svåra sjukdomar påstods kunna bli botade med ”doktorns” dyra mediciner.

 Ayurvedaläkare inte vilseledande titel

Domstolen bedömde att kvacksalvaren lurat sina patienter med att säga att kunde bota eller lindra deras sjukdomar, men att ha kallat sig för ayurvedaläkare/naturläkare anses dock inte i sig självt varit vilseledande. Det visade sig han i flera år har sysslat med att lura svårt sjuka patienter, men tidigare anmälningar lagts ner eftersom patienterna hade avlidit.

[GARD align=”center”]