Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Aptit och matsmältningsfunktioner skiljer sig kraftigt åt mellan olika årstider, i synnerhet i ett land som Sverige med en stor variation i klimatet under året. Därmed är inte alltid kost som är lämplig på vintern bra på sommaren och vice versa.

[GARD]

Om man inte anpassar kosten efter årstiden kan doschorna kommer i obalans med ohälsa som följd. Med kunskap om ayurveda kan du anpassa kosten efter årstid och därmed må bättre till kropp och själ.

Nedanstående rekommendationer om ayurvedisk mat och årstid är allmänna och måste anpassas efter kroppstyp för att uppnå optimalt resultat.  Läs på om ayurveda eller kontakta en vaidya / ayurvedisk hälsorådgivare för hjälp för att vad som passar för just dig.

Ayurvedisk mat på våren

  • Minska på intaget av mat med hög  syrlighet eftersom matsmältningen och Kapha är försvagade.
  • Undvik söt mat eftersom kroppen bränner mindre kalorier.

Ayurvedisk mat på sommaren

  • Under varma sommardagar rekommenderas mjuka, kalla och söta rätter, som exempelvis glass, som kan kyla ner kroppen.
  • Födoämnen med värmande effekt samt beska och syrliga rätter bör undvikas.
  • Alkohol bör undvikas.

Ayurvedisk mat på hösten

  • På hösten ökar pitta.
  • Kalla och lätta födoämnen lämpar sig särskilt väl.

Ayurveda mat på vintern

  • Under vintern ökar ämnesomsättningen och matspjälkningen, och kroppen kan lättare ta hand om tyngre födoämnen.
  • Eftersom matspjälkningen gör att kapha ökar är lätta födoämnen mindre lämpliga.
  • Sura och salta födoämnen kan förtäras.
  • Ät gärna varma och lugnande födoämnen som exempelvis mjölk, honung, olja, kött och ris.

Rekommenderad kost för Kapha>>

[GARD align=”center”]