Share on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Håravfall är något som drabbar de flesta män och en del kvinnor, med det finns lösning på problemet. Om du använder ayurvediska metoder kan du få ett friskt och vackrare hår, samtidigt som du förhindrar håravfall.

[GARD align=”left”]

Naturligt schampo

Använd ett naturligt schampo, med bara naturliga ingredienser och utan onaturliga konserveringsämnen, färgämnen och liknande kemikalier. Använd ayurveda schampo efter det att hårbottnen har masserats med olja (se nedan). Massera först in schampot  utan innan du sköljer det.

Massage av hårbottnen

Se till så att du masserar hårbotten varje gång du tvättar håret, eftersom det ökar blodcirkulationen i hårbottnen och aktiverar talgkörtlarna. Hårbottnen masseras med små cirkelrörelser med fingertopparna. Börja med att massera hårfästet på panna, arbeta dig därefter runt på sidorna och ovanpå av huvudet, och fortsätt sedan till huvudets baksida så att hela hårbottnen blir ordentligt. Arbeta dig därefter tillbaka med samma cirkelrörelser som tidigare, men för att uppnå  lyckat resultat bör du massera håret i minst tio minuter, minst tre gånger i veckan. Använd kokosolja eller annan olja som rekommenderas av en ayurvedaläkare eller kvalificerad ayurvedisk hälsorådgivare.

Övriga ayurvediska preparat

Förutom kokosolja finns det andra alternativ. Smörj in huvudet med saft från grön koriander som att köpa på asiatiska butiker och välsorterade grönsaksdiskar. Andra alternativ är att istället använda lakritsrot som blötlagts i mjölk i ett par timmar, eller bockhornsklöver som blötlagts i kokosolja under direkt solljus under en vecka.’

[GARD align=”left”]

Ayurvedisk dryck

Smothies baserade på salladsblad, spenat och morötter stimulerar hårväxten och förebygger håravfall.

Ayurvedisk kost

För att undvika håravfall rekommenderas en järnrik kost med hög proteinhalt, som exempelvis spenat. Ät gärna råa grönsaker, färsk frukt, sallader och andra bladgrönsaker, men din kost bör givetvis bestå av ingredienser anpassade efter just din kroppstyp.

Motion

Regelbunden motion rekommenderas starkt eftersom det hjälper till att balansera vata, pitta och kapha.

Ayurvediska behandlingar

Traditionella behandlingar som shiroabhyanga och nasyam kan användas för att uppnå utmärkta effekter.